kacs.png

Étlap

/files//Hetimenu24_6_2.jpg

 

 

 

Környék

Vulkán fürdő


Fürdőzés minden generációnak a „Vulkán Erejével"

Kivételesen gyönyörű környezetben, az ötmillió éves vulkanikus hegy, a Ság lábánál fekszik a celldömölki Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, ahol mintegy 1.600 m2 vízfelület áll az érkezők rendelkezésére.

Nyolc medencében érezhetik a látogatók a víz megújító, gyógyító hatását. A teljesen fedett medencék között található egy 25 méteres, hatsávos úszómedence (25-27 °C ), egy tanmedence (30 °C ), szauna merülőmedencével (10-12 °C). Ezek mellett a fürdő zárt udvarán lévő gyógyvizes gyógymedence (33-34 °C ), valamint a 80 m2 fedett és 80 m2 nyitott részből álló ülőpados termálvizes medence (36-37 °C ) egész évben látogatható. A szabadban gyerek csúszdamedence (30-32 °C ), kisgyermek-pancsoló (28-30 °C ) és egy 560 m2 vízfelületű élménymedence (27-29 °C ) buzgárokkal, szökőkutakkal, örvénnyel és hidromasszázs elemekkel várja a vendégeket szezonális (nyári) nyitva tartással.
www.vulkanfurdo.hu


Ság-hegy

Ság hegy (Ság) tanúhegy Vas megye keleti részén, a Kemenesalján. 291 méter magasan emelkedik Celldömölk fölött. 1891-ben a hegy platóján végzett méréseket Eötvös Lóránd a róla elnevezett torziós ingával.

Növényzete lényegesen különbözik a környező területek flórájától. Jellemző növényei közt megtalálható többek között a fekete kökörcsin, a tavaszi hérics és a kövi varjúháj. Gazdag madárvilág jellemzi. Megfigyelhető itt a kuvik, a macskabagoly, a gyöngybagoly és az erdei fülesbagoly. Gyakori az erdei pinty, a csuszka, a fülemüle, a fekete rigó és a vörösbegy. Flórájának és faunájának védelmét tájvédelmi körzet szolgálja.

A Somló és Kis-somlyó tanúhegyekkel alkot borvidéket. A szőlőművelés helyi írásos emléke a "Sági Hegységnek Törvényei" az ország egyik legrégebbi szőlőműveléssel kapcsolatos magyar nyelvű jogszabály-gyűjteménye (XVIII. sz.).

A hegyen a bányaművelés a XX. század elején kezdődött. 1909-ben jött létre a Sághegyi Bazaltbánya Rt. A nagyüzemi termelés 1911-től datálható. A részvénytársaságot a háború után államosították, és a bányászat a kőzetanyag kimerüléséig, 1957-ig folytatódott. Összességében mintegy 17 millió tonna kő kitermelése történt meg, radikálisan megváltoztatva a Ság korábbi formáját: mai meddőhányókkal, belső bányaudvarokkal szabdalt felszíne csak nyomokban idézi az egykor fenséges tanúhegyet.

A bányaművelés hatására ugyanakkor feltárultak a hegy gyomrának olyan rejtett titkai, amelyek az avatott szem számára a hegy kialakulásáról regélnek. Hogy a természet ilymódon - emberi tevékenység által - felnyitott könyve mások számára is olvashatóvá váljék, létrehozták a sághegyi földtani tanösvényt. E tanösvényt bejárva szinte megelevenedik az egykori vulkáni tevékenység. Különösen impozáns látványt nyújt az utolsó kitörés kürtőbe szilárdult lávája.

A hegytetőn hatalmas, kereszt formájú trianoni emlékmű magasodik, Csonka-Magyarország egyik legimpozánsabb ilyen jellegű alkotása